Sosyal paylaşım sitelerini iki bölümde incelemek gerek; birincisi sadece sosyal siteler. İkincisi hem sosyal hem paylaşım siteleri…
Birinci grup, çoğumuzun en az bir kez duyduğu arkadaşlık siteleridir. Bir dönem ciddi patlama yapan “x kadar üyemiz tanışıp evlendi” diye ibarelerle süslenen sitelerdir. Sonradan azaldı bunlar… Gene de Hi5 olsun, Yonja olsun hala yaşamını sürdürüyor ve az da olsa ciddi manada kullanıcı profili var hala.
İkinci grup ise bu yazının konusu olan sosyal paylaşım siteleri…
Özellikle Facebook’un üniversitelilerin hakimiyetinden çıkıp halka açılmasıyla birden pıtırak gibi çoğalan ve en “bakmam”cıların bile mutlaka baktığı sosyalliği paylaşımla harmanlayan siteler… Facebook; bir anda yükseldi, düşecek gibi de görünmüyor. Gerçi son zamanlarda video paylaşımlarının amiyane tabirle cılkının çıkarılması çoğu kişiyi başka ortamlara itti. Mesela FriendFeed…
FriendFeed, Facebook’un daha basit olanı. Blog kullanıcılarının bloglarıyla eşleşme yapıp blog yazısı yazınca FriendFeed sayfalarında görüntülenmesini sağlayabilecekleri bir ortam. Tabii bu durum Twitter, YouTube, LastFM, Tumblr profilleri için de geçerli. Onlardaki yenilikleriniz, eklemeleriniz de FriendFeed’de görüntülenebilir.
FriendFeed’e resim, video, müzik ekleyebildiğiniz gibi sadece ileti de yazabilirsiniz.
Twitter ise daha basit, daha sade ve biraz daha sempatik bir oluşum aslında. Sadece ileti yazmaya yönelik olan Twitter’da Sertap Erener’den Barbaros Şansal’a, Lady Gaga’dan Mustafa Sarıgül’e kadar alakalı alakasız binlerce ünlü var. Twitter’da da aynı şekilde Facebook hesabınızı ve Blogger hesabınızı akredite edip güncellemelerinizi anı anına otomatik olarak paylaşabiliyorsunuz.
Yahoo’nun da geri plana atılması üzerine, “Meme” adlı bir ileti paylaşım ortamı oluşturması ancak davetiye ile üye olunması ve maalesef Twitter’ ın çok basit bir kopyası olması, Yahoo Meme’nin kalıcı olmasını engelliyor.
Tumblr ise daha çok bloga kayan bir oluşum ama arkadaş ekleme ve bu arkadaşların yeni girdilerini direkt ana sayfada gösterme kolaylığı ve daha parlak alt yapısı ve imaj gösterimiyle Blogger’a karşı 1-0 üstünlük sağlıyor.
DeviantArt ise, fotoğraftan karikatüre, kara kalemden yazıya kadar her türlü sanatsal girişiminizi koyabileceğiniz bir galeri vaat eden ciddi bir sanat sitesi.
Ayrıca ofansif.com’da da futbola dair yazılarınızı paylaşabiliyorsunuz, videolar ve fotoğrafları da tabii ki… Ofansif, taraftarlar için çok ciddi bir platform.
Flickr da, ek ücret ödemeniz halinde ciddi manada fotoğraflarınızı arşivleme imkanı sunan bir site.
Bunların dışında haber ve video paylaşım ortamı olan “Digg”, video paylaşımında artık duymayanın kalmadığı “Youtube”, kapatılmasıyla tepki toplayan “LastFM” ve “MySpace” gibi müzik paylaşım siteleri de var.
Ayrıca bütün bu paylaşım sitelerindeki profillerinizi tek sayfada toplama olanağı sunan hi.im tarzı oluşumlar da gerçekten yararlı oluyorlar.
Yani, eğer hayata katabildiğiniz ve hayattan alabildiğiniz birikim ve ilgi alanlarınız varsa, emin olun internette bunu karşılayabilecek paylaşım ortamları bolca mevcut.
Bilişim Dergi | Kasım 2009